Pech onderweg en een gouwe gozer

Pech onderweg toch een prachtige avond Toch een prachtige avond

Jaarlijks brengen wij met ons motorbootje een paar weken op de wadden door: de oude schuit heeft een vlakke bodem en is uitermate geschikt om mee droog te vallen.

Niets is mooier dan de zon te zien ondergaan boven het drooggevallen Wad, na een tocht langs rustende zeehonden of een mooie wandeling door de oostzijde van Ameland of Schier. Het voelt of je helemaal alleen aan het einde van de wereld bent aangekomen.

Fijn is dan wel als alles het goed doet, temeer omdat we een motorboot hebben en dus volledig zijn aangewezen op de oude diesel.

Wat doe je als daar een probleem mee zou zijn?

We vertrouwen natuurlijk op de KNRM: hoewel we ze zelf nooit nodig hebben gehad, hebben we om ons heen sterke staaltjes van hun kwaliteiten gezien. Vorig jaar bijvoorbeeld werd een kimkieler, die zich op hoog water honderd meter van ons af had laten vastlopen terwijl er de dagen erna verlaging kwam, door de jongens in een mum van tijd losgetrokken. Rond de middag, maar ze hadden aangeboden ook best midden in de nacht te willen langskomen. Dat voelt veilig, hoewel anker uit en zelf sleutelen natuurlijk de eerste oplossing is.

Dit jaar hadden we dan voor het eerst een probleem met de motor. Hij bleef het doen, maar ik slaagde er maar niet in om een lekkage aan de brandstofopvoerpomp definitief op te lossen. Allemaal oude meuk natuurlijk, maar er bleek nog een nieuwe pomp leverbaar en die liet ik opsturen naar een jachthaven aan het Lauwersmeer.

Ik had behoefte aan hulp, want ik wilde iemand hebben die meekeek, liefst een professional. We maken soms tochten van zes uur over het Wad en dan moet het allemaal honderd procent zijn.

Op de vissershaven van Lauwersoog kwam ik in contact met een zelfstandig monteur, die daar non-stop pleziervaarders uit de brand helpt. Reint Kool, met zijn eenmansbedrijf Jachtservice Pico.

Om een lang verhaal kort te maken: de nieuwe pomp deed het niet goed, Reint heeft de oude gerenoveerd en zo konden we gewoon verder. Reint bleek een gouwe gozer die uren werkt voor een bedrag dat bij ons alleen al als voorrijkosten in rekening wordt gebracht en ondertussen kalm praat over het leven.

Als je ooit van plan bent het Oostwad aan te doen, sla dit nummer in je telefoon op: 06-83215260, Jachtservice Pico.

Gijs van Noort

 

 

 

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Laatste Nieuws

© 2017 WSV De Watergeuzen. Alle rechten voorbehouden. Diemerzeedijk 34 | 1095 KK | Amsterdam

Search