diemerzeedijk.jpg

Haven Diemerzeedijk Amsterdam

De haven aan de eeuwenoude Diemerzeedijk vormt het hart van de vereniging en is gelegen aan Het Nieuwe Diep. Dit is een gegraven meer met een open verbinding met het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier is het clubhuis (met douches en toiletten) gevestigd, met daarbij de overdekte en de open winterstalling. Het clubhuis speelt een centrale rol in de vereniging; hier vinden vergaderingen en andere gezamenlijke activiteiten plaats.

De loods op het terrein  wordt gebruikt voor de winterstalling, maar er is ook een werkplaats in te vinden. In overleg met de havenmeester zijn de gereedschappen van de vereniging te gebruiken.  Het is mogelijk een boot in de loods te plaatsen voor kort onderhoud. Dit gebeurt nadat de boten uit de winterstalling weer te water zijn gegaan.

Ook is het mogelijk een boot voor langere tijd binnen of  op het buitenterrein te stallen, bijvoorbeeld voor  langdurig restauratiewerk. Het hellingen gebeurt met behulp van een stalen kar die op rails te water gelaten wordt. Met een kleine trekker worden kar en boot naar hun plaats gebracht. Deze handelingen vergen veel kennis van zaken en kunnen alleen in nauw overleg met de havenmeester plaatsvinden.

Er bevinden zich aan de Diemerzeedijk ongeveer vijftig vaste ligplaatsen en passanten zijn welkom. Op de steigers zijn aansluitingen voor elektriciteit en drinkwater. De haven beschikt over een afsluitbare parkeerplaats.

Vanuit de haven zijn tochten door de stad te maken en nadat de Oranjesluizen gepasseerd zijn kan het Markermeer bevaren worden. Wanneer men koers zet naar het zuiden zijn de Vecht, de Loosdrechtse Plassen en bijvoorbeeld Vinkeveen goed bereikbaar.

De Vereniging is in 1928 opgericht, aanvankelijk als kanovereniging. Leden bouwden deze boten zelf, en gingen geleidelijk over op zeilboten. Nog steeds wordt het overgrote deel van de werkzaamheden door de leden zelf verricht en dit wordt ook van alle Geuzen verwacht.

Momenteel bestaat het merendeel van de boten in de haven uit motorboten. De onderdoorgang van het naastgelegen viaduct maakt het voor grotere zeilboten lastig om van de haven gebruik te maken. De variëteit tussen de afgemeerde boten is groot: van oude slepers en eigenhandig opgeknapte bootjes tot de modernste sloepen. En dit zegt veel over het ledenbestand, dat onder meer door de bouw van IJburg,  enkele honderden meters verderop, net zo divers is als de boten in de haven.

Diemerzeedijk 34
1095 KK Amsterdam
Telefoon: 06 1960 1882

Hoewel de havenboxen allemaal gebruikt worden door vaste ligplaatshouders zijn er altijd wel voldoende ligplaatsen voor passanten beschikbaar, zeker als in het seizoen veel leden zelf op pad zijn.

Op de steigers is water en stroom beschikbaar. Deze zijn inbegrepen bij het liggeld dat € 1,00 per nacht per strekkende meter bedraagt. Tijdens grote evenementen als Sail geldt een aangepast tarief.

De havencommissaris is te bereiken op: 06 1960 1882

Er is een eenvoudige douche- en toilet accommodatie. Op de steigers is water en stroom beschikbaar. In de haven is WiFi.

Bereikbaarheid / OV

De haven heeft ook een prima OV-verbinding. Op 1 km lopen bevindt zich op het Steigereiland  (IJburg) een halte van tramlijn 26 die je in een kwartiertje naar Amsterdam CS brengt.

De haven beschikt over een eigen, afsluitbare parkeergelegenheid onder het viaduct.

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search