mooie-hd-wallpaper-met-boot-in-zee-bij-zonsondergang.jpg

Watersportvereniging 'De Watergeuzen'

Geschiedenis WSV De Watergeuzen

Haven Diemerzeedijk

De haven aan de eeuwenoude Diemerzeedijk vormt het hart van de vereniging en is gelegen aan Het Nieuwe Diep. Dit is een gegraven meer met open verbinding met het Amsterdam-Rijnkanaal.

diemerzeedijk

Hier is het clubhuis (met douches en toiletten) gevestigd, met daarbij de overdekte en open winterstalling.

clubhuis

Het clubhuis speelt een centrale rol in de vereniging; hier vinden vergaderingen en andere gezamenlijke activiteiten plaats.

De haven beschikt over een afsluitbare parkeerplaats. De tram naar het centrum van de stad bevindt zich in IJburg, op loopafstand van de vereniging. Er bevinden zich aan de Diemerzeedijk ongeveer vijftig vaste ligplaatsen en passanten zijn welkom.

amsterdam

Vanuit de haven zijn tochten door de stad te maken en nadat de Oranjesluizen gepasseerd zijn kan het Markermeer bevaren worden. Wanneer men koers zet naar het zuiden zijn de Vecht, de Loosdrechtse Plassen en bijvoorbeeld Vinkeveen goed bereikbaar.

Oranjesluis

De Vereniging is in 1928 opgericht, aanvankelijk als kanovereniging. Leden bouwden deze boten zelf, en gingen geleidelijk over op zeilboten. Nog steeds wordt het overgrote deel van de werkzaamheden door de leden zelf verricht en dit wordt ook van alle Geuzen verwacht.

 

Haven Vinkeveen

De Vinkeveense Plassen bestaan uit een veengebied, dat vanaf de zeventiende eeuw gebruikt werd voor de turfwinning. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan met langgerekte eilanden die voorheen als legakkers in gebruik waren: hier werd de turf te drogen gelegd.

turfsteker

Nu vormen deze eilanden en de plassen een uniek recreatiegebied waar de Watergeuzen een eigen haven hebben.

Vanuit de haven zijn alle plassen en eilanden goed bereikbaar. Via de meest zuidelijke plas kan men richting Amsterdam-Rijnkanaal varen en zijn bijvoorbeeld naar de Vecht en Loosdrecht mooie tochten te maken. Vanaf de noordzijde van de plassen is, varend over eeuwenoude riviertjes en kanalen, de Amstel een prachtig vaargebied.

vinkeveenseplassen

Het terrein is in 1987 in bezit van de vereniging gekomen nadat het daarvoor al enige tijd van de gemeente gehuurd werd. Op het terrein zijn een clubhuis, sanitaire voorzieningen en een hijsinstallatie aanwezig. Er bevinden zich ongeveer veertig ligplaatsen; er is geen ruimte voor passanten.

vinkeveen

Net als op de andere havens speelt ook op de haven in Vinkeveen zelfwerkzaamheid een belangrijke rol; de meeste werkzaamheden worden door de leden zelf uitgevoerd.

Haven Durgerdam

De haven in Durgerdam is bij uitstek geschikt voor zeilboten; zonder ook maar één sluis of brug te hoeven passeren ligt het open water van het Buiten-IJ en het Markermeer binnen bereik.

dijkhaven durgerdam

De haven telt ongeveer 20 ligplaatsen en heeft geen voorzieningen: ook worden er geen passanten ontvangen. De ligging van de haven is bijzonder; eigenlijk bestaat het uit een kleine kom aan het eind van een doodlopend kanaaltje in het historische dorp Durgerdam.

durgerdam

Dit dorp is in de vijftiende eeuw ontstaan in een bocht van de Waterlandse Zeedijk. Deze dijk werd gebouwd na de Sint Elizabethsvloed van 1421, toen grote delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan en het dorp IJdoorn, dat ongeveer op de plaats van de huidige haven lag, zelfs geheel in de golven verdween.

ijdopo1

Achter de haven ligt de buitendijkse IJdoornpolder: tegenwoordig is dit een prachtig natuurgebied.

Haven Amsterdam

Haven Amsterdam

De haven is gelegen aan het Bovendiep en is over het water te bereiken via het Amsterdam-Rijnkanaal. Er zijn voldoende ligplaatsen voor passanten beschikbaar.

Haven Vinkeveen

Haven Vinkeveen

De haven grenst aan een prachtig natuurgebied en beschikt over ongeveer veertig ligplaatsen. Er is echter slechts incidenteel ruimte voor passanten.

Haven Durgerdam

Haven Durgerdam

De haven bevindt zich aan de noordzijde van de sloot aan de Durgerdammerdijk. Passanten kunnen een ligplaats kiezen in boxen met een groen bordje.

Haven Amsterdam

Haven Vinkeveen

Haven Durgerdam

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search