Enthousiast

vlag hijsenHet hijsen van de vlag

Zelfs varen kan het gevoel van sleur geven. Wéér eerst dat saaie kanaal, wéér het gedoe van een plekje vinden op een drukke aanlegplaats, wéér geen weer. De manier om daar radicaal verandering in aan te brengen is je kleinzoon van 8 voor de eerste keer mee aan boord nemen.

Alles is nieuw voor hem. Te beginnen met het trekken van een zware kar met bagage over de steiger naar de boot. Enthousiast slaagt hij erin, als een trekpaard dat zijn volle gewicht in de strijd gooit, om de kar voort te slepen. Ik begeleid wel even het sturen over de vrij smalle steiger, want we willen wel graag alles droog aan boord krijgen.

Eenmaal aan boord klimt hij overal op, duikt in de kajuit om er bij het voorluik weer uit te komen, verkent alle kastjes en helpt ook spullen vanaf de kar naar binnen te dragen. Varen vindt hij gelijk ook fantastisch. Zodra we op het meer zijn mag hij helpen zeilen hijsen en ook daar werpt hij zijn volle 23 kg in de strijd. Het waait bescheiden, wat wij wel een rustig idee vinden met zo'n onbevaren lichtmatroos aan boord. Maar ook met lichte wind helt de boot toch wel wat en na enige tijd ontdekt hij in de kajuit de inclinometer. Bij elke windvlaag schiet hij na ar binnen om te rapporteren: “Elf graden, acht graden, .......”.

Na niet te lang varen leggen we aan op de Grutte Griene aan het Sneekermeer. Tijd om het bijbootje op te pompen voor de volgende dimensie. Het roeien vergt eerst nog wel enige uitleg, vooral dat je eigenlijk ‘achteruit’ roeit. Hij voelt zich nog niet zo zeker dat de lange lijn waarmee het bootje vast zit mag worden losgegooid.

varen aan het lijntjeZelf varen, maar wel aan het lijntje.

Opa en Oma zijn 's middags toe aan wat rusten, hij niet. Hij is dol op spelletjes en al gauw moet ik “pesten” en nog een ander spel doen waarvan ik de naam ben vergeten, maar waarin hij in ieder geval beter is dan ik. Ter compensatie heb ik het schaakspel meegenomen (op zijn verzoek, dat wel) en we schaken wat, waarbij ik hem probeer uit te leggen hoe je zetten “vooruit kunt denken”. Zijn enthousiasme wordt nauwelijks minder als hij voor de zoveelste keer zijn koning om moet leggen.

Corien neemt hem mee op een veldwandeling en wijst allerlei bloemen en planten aan. Oók dat boeit hem. Als ze een plantje niet weet en mee wil nemen om aan boord te determineren zegt hij: “Ik ben scout, ik mag niet te veel plantjes stuk maken”. Weer aan boord vraagt Corien hem het plantenboekje te pakken (zij is per slot geen scout, dus heeft het toch geplukt). Naast het plantenboekje ontdekt hij het vogelboekje en dat wordt de volgende uitdaging. Met het boekje in de hand worden de aanwezige drijfsijsjes gedetermineerd. Dat blijken, althans volgens zijn waarneming, zeldzame soorten te zijn, zoals de bergeend.

lucas aan het roerLucas aan het roer, voor opa nog spannender dan voor hemzelf.

Hij vaart maar een paar dagen mee, verder strekt het uithoudingsvermogen van zijn grootouders niet, maar elke dag is het enthousiasme aan boord groter dan het in tijden geweest is. Ik zei al dat hij op scouting zit. Dat was ook te merken toen ik hem vroeg een stootwil aan de reling te hangen., “Moet daar een mastworp in Opa?”. Beleggen van een val op een kikker is ook niet vreemd voor hem (voor strak doorzetten is zijn volle gewicht toch wat te mager). Schoten losmaken en aantrekken bij overstag vindt hij ook een leuke bijdrage tussen het waarnemen van de inclinometer door.

Natuurlijk laat ik hem het roer houden. Dat is nog niet zo makkelijk voor hem. In de drukke vaart moeten we wel goed stuurboord wal houden, maar plotselinge koerswijzigingen richting bakboordwal komen regelmatig voor, tot schrik van te tegenliggers. Ik neem het roer maar weer over, later op het meer nog maar eens proberen. Ik kwam er trouwens later achter dat hij helemaal niet over de kajuit kon kijken toen hij zittend aan het roer zat.

De paar dagen varen met Opa en Oma zijn zo voorbij. Wij zijn enthousiast.

Eilard Jacobs

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search