BBQ Durgerdam

Picture 9A

BBQ  Durgerdam - Zaterdag 18 september 16.00 uur

Mijn telefoon dingdongde al vroeg in de ochtend. BBQ in de haven Durgerdam. Natuurlijk wilden we dat niet missen. Voor ons was het nieuw, want we liggen nog niet zo heel lang met onze zeilboot de Orion in de haven van Durgerdam.

Ik had al begrepen dat het al enige jaren geleden was dat in Durgerdam een BBQ georganiseerd was en er waren inmiddels nogal wat Watergeuzen gegaan en gekomen. Maar je ziet elkaar natuurlijk nooit allemaal tegelijk en zo’n feestje is een ideale manier om op een gezellige, informele manier met elkaar kennis te maken.

Dus vertrokken Yvette en ik rond 14.30 per fiets richting Durgerdam. Eerst naar het CS, dan met de pont naar het IJplein en vervolgens via de Meeuwenlaan over de lange maar gezellige Nieuwendammerdijk, waar we Willem, mijn overbuurman in de haven, tegenkwamen. Gedrieën zetten we de fietstocht voort en kwamen we via Schellingwoude op de Durgerdammerdijk, waar we in de verte, aan het eind van de haven, al een witte partytent ontwaarden.

Picture 9B
Het weer was gelukkig fantastisch. De zon scheen en niets wees erop dat het weer zou omslaan.

Picture 10A
Als ik de Durgerdammerdijk op rijd krijg ik altijd een vakantiegevoel. Nu ben ik daar natuurlijk zelden met slecht weer, maar de dijkhuisjes, het water en de bootjes maken je meteen vrolijk. Ik zou zo snel ook geen betere vereniging en ligplaats weten in de omgeving van Amsterdam. Je moet er even op wachten maar als de wachtlijst zegt dat het mag lig je op een topplek aan het open water.

Picture 10B
We waren aan de vroege kant en onder het genot van een aangeboden koud biertje rustten we uit op de kopse steiger van de haven. Het feest was vlak voor onze boot georganiseerd, mooier kon niet. Gelukkig was er de dag tevoren gras en riet gemaaid, zodat er op het pad langs de steiger voldoende ruimte was voor de tent, de BBQ en de gasten.

Het werd al snel aardig druk in de IJdoornpolder, zoals het aangrenzende natuurgebied, een vogelreservaat, heet. Als je bedenkt dat de haven zo’n 27 boxen telt was de opkomst, ook door het prima weer, bijzonder goed te noemen. Op het pad langs de haven waren zo’n 40 Watergeuzen bij elkaar. Ook een aantal directe buurtbewoners waren uitgenodigd en hadden hun eigen verhalen over de haven en de geschiedenis van Durgerdam.

Picture 11
Dankzij de inzet van de organisatoren Thirza en Mark in nauwe samenwerking met onze havenmeester Adri en zijn vrouw Laura en een groot aantal leden, was deze BBQ een enorm succes. Aan het begin van de middag waren Michiel, Adri, Mark, Rinke, Ger, Jurriaan en Peter al bezig met het opbouwen van de tent.

Een BBQ opbouwen, aanmaken en aanhouden is een vak apart en dat vak werd goed uitgeoefend door Rinke, Ger en Kees. Heerlijke spiesen met kip met eigengemaakte pindasaus, spareribs, lamskoteletjes, hamburgers, zalm en garnalen belandden op je bordje.

Picture 12A
Picture 12B

AnneMarie, Anne, Fiet, Laura, Anneloes en Joke zorgden gezamenlijk voor een lekkere frisse gemengde salade en vers stokbrood. Er was bier, wijn en fris, alles goed gekoeld dankzij de hulp van een aantal buurtbewoners.

Zo werkt een vereniging samen! Misschien ben ik nog wel iemand vergeten te vermelden. Zo zag ik Willem het droge gemaaide gras en riet opruimen om eventuele brand te voorkomen.

Iedereen was met iedereen geanimeerd in gesprek, jong en oud, doorgewinterde Durgerdammer Watergeuzen en nieuwkomers door elkaar. En ook het opruimen en afbreken was relaxed, compleet met een nazit en restjesborrel..., maar verenigingswaardig had iedereen al heel goed z'n best gedaan om de restjes tot een minimum te beperken.

Picture 13
Als het gezellig is gaat de tijd snel en iedereen was het met elkaar eens: volgend jaar, zelfde tijd, zelfde plek!

Groet, Hans Haytsma

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search