Een mooi tochtje

12De Meijerij in Munnekezijl.

Door corona werd er in Friesland veel gehuurd en dus veel gevaren. Het was druk! Wij verlangden naar een mooie en vooral rustige tocht naar oud-clublid Siedse Harmenzon in Zoutkamp.

19 juni. We vertrekken uit Lemmer. Er hangt een onheilspellende lucht boven het IJsselmeer. Wij krijgen slechts een klein buitje en het is stil op het water. We slapen aan een steiger in de Welle, een vaartje richting Woudsend, (halverwege het Koevordermeer, voorbij een eiland, bakboord uit een betond vaargeultje in).

De volgende dag is het wisselend bewolkt en 19 tot 20 graden. We varen in drie kwartier via Langweer en de Langweerder Wielen de Kai in, naar een mooie plek aan de wal, een natuurgebied afgezet met een strook vingerhoedskruid.

21 juni. Het is ietsje warmer. Het weerbeeld is aanvankelijk hetzelfde als dat van de vorige dag, maar dat verandert snel: veel wind, donkere luchten en witte kopjes op de Langweerder Wielen. In de middag varen we richting Joure naar een steiger aan de Alde Wei, naast het fietspad. Er is nog een plek vrij en geholpen door vier 65-plussers meren we af.

De volgende dag varen we de haven van Joure in. Wat is het hier stil! Een overnachting, een douche en heel veel boodschappen. En ik krijg sla aangeboden, zo uit de moestuin.

De andere dag gaan we weer varen, nu naar een Marekrite-plek. Een boer zet zijn land onder water om een muizenplaag te bestrijden! Het gevolg: heel veel ooievaars en meeuwen die achter elkaar de vluchtende muizen naar binnen schrokken.

Op 26 juni is het 29 tot 31 graden. Het land krijgt zware onweersbuien en veel wateroverlast, maar wij houden het zonnig.

Er wordt de volgende dag weer gevaren! Via Terhorne naar Akkrum en dan richting Grouw. Op het Peanster stuurboord uit via de Janssleut naar de Modderige Bol, waar mooie, rustige aanlegplekken zijn. We gaan verder naar de Ee en bakboord uit de brug bij de Hooidamme door naar Earnewoude en dan via het Prinses Margrietkanaal naar Burgum. (Ik schrijf nu wat beknopter, anders valt u in slaap). We steken het Bergummermeer over en varen via het Prinses Margrietkanaal naar Gerkesklooster.

13Het sluisje van Munnekezijl.

Bij kilometerpaal 29 ligt aan bakboord een vaste, betonnen brug, doorvaarthoogte ongeveer 2,85 meter. Eerst varen we even door op het kanaal en voorbij een brug en kilometerpaal 27 nemen we aan bakboord een U-bocht en meren af langs de wal. Tussen hoge bomen staan vakantiehuisjes en er zijn douches. We lopen een pad af en in het restaurant lenen we voor 35 euro een sleutel.

29 juni. We varen terug naar de betonnen brug en gaan er onderdoor. Hier kan het wat stromen. Daarna gaan we gelijk stuurboord uit. Over een voormalig riviertje uit de eb-en- vloedtijd is het mooi varen. Na een uurtje zijn we in Visvliet. We gaan de brug onderdoor en meren dan gelijk af aan de steiger aan stuurboordwal, nabij hoge bomen. Hiervandaan kun je naar Grijpskerk fietsen (Jumbo). We hebben daar drie dagen gelegen, met heel veel regen en kou.

14De Meyerij op het Lauwersmeer.

Met een flinke stroom mee is het een halfuur varen naar Pieterzijl, waar je zelf met de sleutel de brug moet bedienen. Bij de brug stroomt het hard, het afmeren gaat niet gemakkelijk! Ik open de brug en ga weer aan boord om te helpen met losgooien en een stuk voorbij de brug weer af te meren. Er staan slechts drie auto’s en een fietser te wachten. Ze zijn niet eens boos, ik groet ze vriendelijk. Na nog een klein stukje varen hebben we alweer een fijne afmeerplek, in Munnekezijl. Het liggeld is slechts 5 euro, inclusief douche en water. Bij mooi weer kun je van hier over een fietspad naar Gerkesklooster fietsen en daar de leensleutel weer inleveren. Dat kan ook in Zoutkamp bij het museum.

15Joop en de gezellige havenmeester van Kollum.

Het is nog maar een klein stukje varen naar de Friese Sluis, die op afstand bediend wordt. Het schutten gaat heel rustig, we kunnen de lijnen voor en achter goed in de hand houden. We gaan onder de brug door, dan stuurboord uit en meren af in Zoutkamp. Siedse en Remmy zijn al op de hoogte van onze komst en zijn blij ons te zien.

De volgende dag, 8 juli, varen we via de Pril, een stukje Lauwersmeer, naar het Diepsterbos, waar je beschut kan liggen. Het is er ongeveer 1,30 meter diep. Dan naar de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en bakboord uit naar Kollum. Er is een leuke haven in de nabijheid van grote supers. We gaan via de Strobosser Trekvaart naar de vaste, betonnen brug die we op de heenweg ook gepasseerd zijn en dan varen we via de kortste route terug naar Lemmer. Dit tochtje hebben we vaker gemaakt en we genieten er elke keer weer van. Een aanrader!

Diana Meijer   

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search