Een bijzonder tochtje in de buurt

Afdrukken

Bijzonder tochtje Prachtig helder water op de Spiegelplas 480

Prachtig helder water op de Spiegelplas 

Vanzelfsprekend is de Vecht een prachtig doel voor een vaartochtje, vooral als je maar één of twee dagen de tijd hebt.

Varend over deze oude rivier zijn de Loosdrechtse Plassen een logisch doel, maar een nadeel is wel dat het er vaak erg druk kan zijn, zeker bij mooi weer. Een heel mooi alternatief is de Spiegelplas, voorheen de Spiegelpolder.

In deze polder, die ten oosten van Nederhorst den Berg lag is men eind jaren dertig begonnen met zandwinning. Vooral in de jaren zeventig heeft dit een hoge vlucht genomen (onder meer voor het bouwen van de Bijlmer) en zo is een meer ontstaan dat op sommige plekken wel 50 meter diep is.

Dit meer is bereikbaar via de Zanderijsluis. Deze heeft in het vaarseizoen wat merkwaardige bedieningstijden (9.30-12.30 uur en daarna pas om 17.30-20.30 uur). Een voordeel van deze tijden is dat de plas heel rustig is: er liggen wat bootjes bij Nederhorst den Berg, maar veel bezoek ‘van buiten’ komt er niet. Dus als je het met de sluistijden een beetje goed uitzoekt kun je hier een prachtig weekeind doorbrengen.

Deze zomer hebben we de Spiegelplas weer eens bezocht met ons motorbootje, de Bonk 2. Vrijdagavond zijn we vertrokken.
Vanaf de Diemerzeedijk ben je er in ongeveer anderhalf uur: je kunt het Amsterdam-Rijnkanaal een stukje afvaren tot bij Weesp. Dan ga je door Weesp heen om op de Vecht vervolgens richting Nederhorst den Berg te varen. Sneller gaat het door, zoals wij nu ook deden, direct naar Nigtevegt te varen: je hoeft dan maar één brug te passeren om direct op de Vecht te komen terwijl je er via Weesp vier moet passeren.

Eénmaal op de Vecht voeren we stapvoets de Vecht af, richting Muiden, genietend van de prachtige oevers en buitenhuizen, om na ongeveer een half uur de Zanderijsluis aan stuurboord te zien. Opvallend is dat de sluiswachters hier altijd een buitengewoon goed humeur lijken te hebben en graag een praatje maken. Het moet ook een bijzonder rustig baantje zijn, want veel bootjes passeren er niet.

Er is een behoorlijk verval. Eenmaal afgedaald vaar je de plas op: in het zuid-oostelijk deel van de plas ligt een reeks eilanden met daarachter een kreek met hier en daar een aanlegplaats. Prachtig, glashelder water en verlaten romantische plekjes.
Bijzonder tochtje Zanderijsluis flink vervalZanderijsluis: flink verval

De volgende dag zijn we boodschappen gaan doen in Nederhorst den Berg, waar een boodschappensteiger is. Deze is wat lastig te vinden: het beste is richting het grootste kerkgebouw te varen, om vervolgens de kreek bij de molen in te varen. Aan het eind daarvan ligt de steiger aan bakboord.
Bijzonder tochtje De kreek achter de eilandenDe kreek achter de eilanden

Hoewel het een prachtig weekeind was zagen we nauwelijks andere watersporters. Opvallend was een groot motorjacht dat voor anker lag. Toen we zondagochtend vertrokken ging dit gelijk met ons de sluis in en hoewel later aangekomen, wilde de sluiswachter toch dat dit jacht als eerste de sluis in zou varen. Het werd bemand door vier zwijgzame heren met zonnebrillen en een overdaad aan tattoos. Toen ze ons voorbij de sluis invoeren zei ik om het ijs te breken dat het maar ongelijk verdeeld is in de wereld. Zonder enige reactie bleven de heren me uitdrukkingsloos aankijken vanachter hun zonnebrillen, en omdat een verschillend gevoel voor humor tot nare situaties kan leiden besloot ik verder maar geen contact te zoeken. Nog twee sloepjes met gezinnen sloten aan in de sluis en zo kwamen we weer op de Vecht, die we richting Muiden afvoeren.
Bijzonder tochtje DoorkijkjeDoorkijkje vanuit de kreek

We vinden het altijd weer een prachtig moment om in Muiden de sluizen en het Muiderslot te passeren om daarna het wijde open water van het Markermeer op te varen, met in de verte Pampus en dat merkwaardige wrak aan stuurboordzijde, van iets dat ooit een prachtige houten tweemaster moet zijn geweest.
Bijzonder tochtje MuiderslotMuiderslot
Bijzonder tochtje Wrak bij MuidenWrak bij Muiden

De oevers tussen Muiden en IJburg zijn ook erg mooi: veel ‘nieuwe natuur’, ruige oevers, een eiland waarachter het goed ankeren is en verrassende binnenmeertjes.

Kortom: een rondje Vecht met de Spiegelpolder laat je op een verrassende manier ervaren dat er vlakbij veel plekken zijn waar je prima aan de drukte kunt ontsnappen. Als je tenminste een bootje hebt.

Gijs van Noort